Waarom deze partnervideo’s?

In samenwerking met alliantiepartners van ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ zijn een reeks video’s opgenomen. Met deze video’s willen we de urgentie van het probleem benadrukken dat sporten en bewegen niet voor iedere volwassene toegankelijk is. We laten steeds diverse mensen uit de doelgroep aan het woord en brengen alliantiepartners van het fonds in beeld.

Rita van Driel: De kracht van sport & cultuur voor iedereen

We trappen de reeks video’s af met voorzitter Rita van Driel en een potentiële deelnemer van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. In deze video vertelt Tom over zijn passie voor dansen en waarom hij ook graag bij een dansschool wil.  Vanwege zijn financiële situatie is dat helaas niet mogelijk.

Rita van Driel: “Het zou toch zo moeten zijn dat iedereen kan genieten van de kracht en het plezier van sport & cultuur? Een financiële drempel mag daarin geen belemmering zijn. Daarom roep ik alle gemeenten in Nederland op om aan te haken bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Alleen zo maken we sport en cultuur voor iedereen in Nederland toegankelijk!”

Sportkracht12: de waardevolle rol van provinciale sportorganisaties

In de tweede video horen we Anita. Anita leeft van een uitkering en een sportabonnement afsluiten is daarom voor haar niet mogelijk. Via buurtsportcoach Lammert van Sport Fryslân kwam zij in contact met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

Wanneer een gemeente is aangehaakt bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur hebben buurtsportcoaches een belangrijke rol in het signaleren van financieel kwetsbare volwassenen. Alle provinciale sportorganisaties uit deze video zijn onderdeel van Sportkracht12. Sportkracht12 is één van de alliantiepartners binnen ‘Sporten en bewegen voor iedereen’.

Nationaal Ouderenfonds: “Welke belemmering je ook ervaart, probeer het"!  

In de derde video vertelt Daniëlle haar persoonlijke verhaal. Na een intensief revalidatietraject wilde Daniëlle weer gaan sporten. Oldstars Korfbal bij KV Noveas leek een geschikte sport Naast een fysieke beperking, had Daniëlle ook nog een andere belemmering. Zij had namelijk niet genoeg geld om deel te nemen aan georganiseerde sport.  Gelukkig is haar gemeente aangehaakt bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Hierdoor maakt Daniëlle nu wel deel uit van een gezellige groep en kan zij op een fijne en veilige manier sporten 

“Welke belemmering je ook ervaart om te bewegen, probeer het! De eerste stap is het moeilijkst. Daarna levert het je zoveel op.” 

Oldstars Korfbal is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Samen zetten wij ons in om iedere 55-plusser de kracht van sport en cultuur te laten ervaren.  Het Nationaal Ouderenfonds is één van de alliantiepartners binnen ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. 

Bas van de Goor Foundation: het beste medicijn is meer bewegen

In de vierde video horen we Meike. Een vrouw van 69 jaar die in de voorfase van diabetes zit. Het beste medicijn was: meer bewegen.

De Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation heeft haar gemotiveerd om te gaan wandelen. Door het wandelen is zij zich een stuk fitter gaan voelen. Dankzij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur kon zij zich na de challenge aansluiten bij een reguliere wandelgroep.

Hierdoor wandelt ze nog steeds, en dat heeft een positief effect! Naast dat Meike zich fitter voelt, heeft ze nieuwe mensen ontmoet, is ze bijna van de medicatie af en daarmee hopelijk uit de voorfase van diabetes.

Voor dit soort verhalen doet de Bas van de Goor Foundation het. Zij gunnen iedereen de kracht van bewegen en zijn daarom blij als een gemeente is aangehaakt bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

De Bas van de Goor Foundation is partner binnen de alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’.

Vereniging Sport en Gemeenten: stimuleert gemeenten om iedereen mee te laten doen!  

In de vijfde video zien we André de Jeu (directeur Vereniging Sport en Gemeenten) en Jon Herselman (wethouder o.a. Sport van gemeente Kapelle) met elkaar in gesprek.

Jon vertelt de meerwaarde van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in zijn gemeente. “Veel financieel kwetsbare inwoners zien sporten en bewegen niet als basisbehoeften. En dat terwijl sport en bewegen zo belangrijk is voor het welzijn. Daarom is gemeente Kapelle aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur”.

André vindt dat een goede keuze. “De Vereniging Sport en Gemeenten biedt een platform voor ondersteuningsvraagstukken op het gebied van sport en bewegen. Zo ook de actuele vraag: hoe kan iedereen mee doen? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is hiervoor een geweldig initiatief”.

De video is opgenomen bij Racketcentrum Kapelle.

De VSG is geen alliantiepartner, maar wel één van de initiatiefnemers van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

Jeugdfonds Sport & Cultuur: iedereen moet kunnen deelnemen aan sport of cultuur!

In de zesde video horen we Sven. Een jongen die op zijn 14e kennismaakte met handboogschieten. Vanaf het eerste moment was hij enthousiast. Hij wilde graag starten met de sport, maar zijn ouders konden dit niet betalen. Beweegcoach Kim wees zijn ouders op de mogelijkheden van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dankzij dit fonds is hij lid geworden van handboogvereniging Robin Hood.  

Vorig jaar werd Sven achttien. Eindelijk volwassen! Maar daardoor wist hij niet zeker of hij kon blijven handboogschieten. Gelukkig hielp beweegcoach Kim hem ook de weg te vinden naar het Volwassenenfonds Sport & Cultuur 

Gemeente Steenwijkerland is aangehaakt bij zowel het Jeugdfonds Sport & Cultuur als het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Hierdoor kunnen kinderen die volwassen worden blijven deelnemen aan sport & cultuur.   

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is partner binnen de alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’.  

Stichting MEE: 'Dus gemeenten, is jullie beleid erop gericht dat iedereen mee kan doen?'

In deze zevende partnervideo horen we Ruud. Een man met een onzichtbare beperking. Ruud is 8 jaar geleden arbeidsongeschikt geraakt. Toen Ruud een gedeeltelijke dwarslaesie kreeg als gevolg van een operatie aan zijn hernia, kwam hij volledig thuis te zitten.

Doordat Ruud zijn werkende leven goed geld heeft verdiend, komt hij niet in aanmerking voor toeslagen. Onder de streep betekent dit dat Ruud al jaren bij de Voedselbank loopt.

Stichting MEE heeft Ruud geholpen om weer onder de mensen te komen en letterlijk in beweging te komen. Jacqueline van MEE ging met Ruud naar beweeggroep Zuid in Beweging. Dankzij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur kon Ruud mee doen. Daar is hij erg dankbaar voor.

Ruud is niet de enige met zo’n verhaal. Eén op de acht Nederlanders heeft een beperking die niet direct zichtbaar is.

Stichting MEE zet zich in voor een inclusieve samenleving. Daarom is zij blij met de samenwerking met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

Haak aan als partner!

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur gelooft in samenwerken. Hoe meer partners er zijn aangehaakt bij het fonds, hoe meer volwassenen er kunnen meedoen aan sport en cultuur. Organisatie, bedrijf, maatschappelijke partner, sportbond of culturele instelling? We werken graag met je samen! Neem contact op met Tessa Brouwer via info@volwassenenfonds.nl.