In gesprek met consulent participatie Leonie Michielsen: “Door het wegnemen van de financiële drempel maken we het voor inwoners met een laag inkomen mogelijk om mee te doen in de samenleving.”
Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur en de gemeente Druten helpen volwassenen met het laagste inkomen, zodat zij mee kunnen doen aan een sportieve of culturele activiteit. Professionals van de gemeente zijn hierin onmisbaar en hebben contact met de doelgroep. We gaan in gesprek met consulent participatie Leonie Michielsen.
Stel jezelf voor en wat is je rol binnen het Volwassenenfonds in de gemeente Druten?
Ik werk als consulent participatie bij gemeente Druten. Vanuit deze rol begeleid ik inwoners uit de gemeente met een Participatiewet-uitkering (PW) naar een activiteit of vrijwilligerswerk. Dat is belangrijk, want veel van deze mensen hebben te maken met verschillende problemen, zoals lichamelijke of mentale klachten, verslaving, eenzaamheid, moeite met de taal of geldzorgen. Ze willen vaak wel iets veranderen, maar weten niet goed hoe. Vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid ga ik met hen in gesprek om zo goed mogelijk te achterhalen welke problemen er spelen. Positieve gezondheid is een bredere kijk op gezondheid die uitgewerkt is in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. We kijken dus naar wat zij zelf kunnen doen en waar (externe) hulp bij nodig is, zodat er een positiever vooruitzicht volgt. Deze mensen hebben vaak geen geld voor beweging en sportactiviteiten. Door aan te geven dat ze gebruik kunnen maken van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur kunnen ze letterlijk in beweging komen. Opdoen van sociale contacten is daarbij echt een toegevoegde waarde gebleken. Meedoen en bewegen is immers voor ieder mens goed!
Wat motiveert je persoonlijk om je in te zetten voor dit fonds?
Voor mensen met een inkomen op of net iets boven bijstandsniveau is sport of cultuur het laatste waar zij geld voor hebben. Ze hopen hier ooit meer financiële middelen voor te hebben, maar laten het nu vaak zoals het is. Hierdoor neemt het risico op een ongezonde leefstijl toe. In gesprekken merk ik dat ze eerst niet goed weten hoe te reageren als ik aangeef dat er geld vanuit de gemeente beschikbaar is om hen te stimuleren iets aan sport of cultuur te doen. Deze boodschap moet altijd even bezinken. Daarna volgen eventuele vragen. Ik ontvang ook regelmatig positieve reacties. In Druten is zwemmen en fitness erg populair. Een afspraak bij de psycholoog of fysiotherapeut is dan voor de inwoners vaak niet meer nodig omdat het sporten al heel veel voldoening en positiviteit brengt.
Wat betekent het Volwassenenfonds voor de gemeente Druten?
Het is een effectief en preventief aanbod op gebied van welzijn en gezondheid voor alle inwoners die in aanmerking komen voor deze regeling. Door het wegnemen van de financiële drempel maken we het voor inwoners met een laag inkomen mogelijk om mee te doen in de samenleving, mensen te ontmoeten en tegelijkertijd te werken aan hun fysieke en mentale gezondheid.
In hoeverre brengt de gemeente Druten het Volwassenenfonds onder de aandacht?
Via de diverse communicatiekanalen is het Volwassenenfonds onder de aandacht gebracht. Er verschenen berichten in de lokale krant en in de digitale nieuwsbrief over gezond en actief leven. En ook wethouder Gérard de Wildt, verantwoordelijk voor welzijn, zorg, sport en cultuur, benadrukt het belang van bewegen en cultuur in zijn column.
De medewerkers van Sociaal Team Druten en team werk en inkomen/participatie brengen de mogelijkheid tijdens clientgesprekken onder de aandacht. Daarnaast is de informatie terug te vinden op de website van de gemeente en in een speciaal boekje met activiteitenaanbod voor volwassenen van 55 jaar of ouder. Ook staat het op een platform met activiteitenaanbod sport en cultuur.
Welke obstakels zie je het vaakst bij volwassenen die willen sporten of deelnemen aan culturele activiteiten?
De mensen die ik spreek noemen verschillende redenen. Vaak weten ze niet dat er een regeling is, of denken ze dat ze er geen recht op hebben. Ook andere dingen spelen mee. Sommige mensen hebben geen sportkleding of spullen, of kunnen die niet kopen. Ze schamen zich daar soms voor. Die schaamte is een grote drempel. Wij helpen graag om die drempel weg te nemen.
Hoe help je inwoners van Druten om de juiste sport- of cultuuractiviteit te vinden?
Tijdens de gesprekken met inwoners praten we vaak over hun leefstijl. Ik vraag dan ook of ze sporten of bewegen. Als iemand interesse heeft, vertel ik over het Volwassenenfonds. Veel mensen vinden het fijn dat ze via dit fonds mee kunnen doen aan een sport of culturele activiteit die bij hen past. Samen kijken we wat mogelijk is. We vullen dan samen het aanvraagformulier in. Daarna zorg ik dat de aanvraag wordt ingediend.
Kun je een succesverhaal delen?
Meerdere zelfs! Ik licht er hier twee toe.
Een inwoner met fysieke klachten maakt vanaf de start gebruik van het fonds door deel te nemen aan een groepsactiviteit in het zwembad. Dit helpt haar zo goed, dat ze geen fysiotherapie meer nodig heeft. Ze vindt het leuk om te doen en het is goed voor haar gezondheid. Ook heeft ze daar mensen ontmoet met wie ze een klik heeft. Ze vormen nu een vaste groep en zien elkaar elke week in het zwembad.
Een ander voorbeeld gaat ook over inwoner met fysieke klachten die is gaan banenzwemmen. Hij zwemt elke ochtend vroeg, als goede start van zijn dag. In het begin stuurde hij mij vaak een WhatsAppbericht om te zeggen hoe blij hij ermee was. Ik begeleid hem nu niet meer, dus ik krijg die berichten niet meer. Maar ik weet dat hij nog steeds zwemt, omdat ik zijn aanvragen nog behandel.
Hoe verloopt de samenwerking met lokale sportverenigingen en culturele instellingen om deelnemers te ondersteunen?
Ik heb daar zelf weinig mee te maken, omdat dit via een collega van beleid loopt. Maar ik hoor dat het onderhouden van de contacten met lokale sportaanbieders en culturele instellingen goed verloopt. De aanbieders denken graag mee over hoe hun aanbod zo goed mogelijk aansluit op de doelgroep en zijn bereid om daarin iets te doen, bijvoorbeeld het aanpassen van het lidmaatschap. De aanbieders willen, net als de gemeente, dat iedereen moet kunnen sporten of aan cultuur deel moet kunnen nemen en daar doen ze graag iets voor.
Wat is je wens voor de toekomst?
We zijn in 2023 gestart met een pilot. We zijn nu aangehaakt tot en met 2026. Mijn wens voor de toekomst is dat de gemeente na 2026 structureel aangehaakt blijft bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Zodat sport en cultuur betaalbaar blijft en er gezonde en sportieve inwoners met plezier in de gemeente Druten wonen.
Dit interview is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Gelderse Sport Federatie en gemeente Druten