Home > Nieuws > De 60ste gemeente is aangehaakt!
13 april 2023

De 60ste gemeente is aangehaakt!

Wat een mooi nieuws! In totaal hebben nu 60 gemeenten zich aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. In deze gemeenten kunnen volwassenen een aanvraag doen voor een sportieve of culturele activiteit.

Van toen naar nu

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is opgericht in januari 2020. We zijn gestart met 9 aangehaakte gemeenten. De afgelopen 3 jaar zetten we ons in om sport en cultuur toegankelijk te maken voor volwassenen die rond het bestaansminimum leven. Ook de komende jaren gaan we hier enthousiast mee door.

Om de financiële drempel tot sport en cultuur weg te halen, focussen we ons met name op drie pijlers.

  1. Het aanhaken van gemeenten
  2. Het opbouwen van een intermediairsnetwerk
  3. Het goedkeuren van aanvragen voor volwassenen die willen deelnemen aan sport of cultuur

In onderstaande tabel de groei die het Volwassenenfonds maakte in de afgelopen drie jaar.

2020 2021 STIJGING
2020-2021
2022 STIJGING
2021-2022
Aangesloten gemeenten​ 9​ 20​ 122%​    52​ 160%  ↑​
Actieve intermediairs​ 82​ 450​ 449%​  1.135​ 152%​  ↑
Goedgekeurde aanvragen​ per jaar 239​ 950​ 297%​  5.050​ 432%​  ↑

We zijn erg trots op de groei van het Volwassenenfonds. Zo is in de tabel te zien dat we vanaf 2020 met 82 actieve intermediairs gegroeid zijn naar 1.135 in 2022. Het aantal goedgekeurde aanvragen is in drie jaar gestegen van 239 (2020) naar 5.050 (2022).

Eerste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal van 2023 haakten 8 nieuwe gemeenten aan. Dit maakt dat nu in totaal 60 gemeenten zijn aangehaakt. In 2023 zijn 197 nieuwe intermediairs aangesloten, dit maakt een totaal van 1.332 actieve intermediairs. Samen met deze intermediairs hebben we in 2023, 2.381 volwassenen blij gemaakt met deelname aan sport en cultuur. Dit zijn in totaal 7.431 volwassenen.

Toekomst

We zijn dankbaar dat gemeenten vertrouwen hebben in het Volwassenfonds. Onze provinciale sportorganisaties hebben warm contact met de aangesloten gemeenten. Aankomende jaren zetten zij zich actief in om ook de andere gemeenten te betrekken. We hebben immers als visie een inclusieve samenleving waarin iedereen profiteert van de kracht van sport & cultuur.

Zo verteld Rita van Driel, Voorzitter: “Mee kunnen doen aan sport en cultuur is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons elke dag in om nieuwe gemeenten aan te laten sluiten. Zodat volwassenen voor wie de financiën een drempel zijn om mee te doen, een steuntje in de rug krijgen.”

Aangehaakte Gemeenten

Ben je benieuwd geworden welke gemeenten tot op heden zijn aangehaakt? In onderstaand overzicht vind je alle aangehaakte gemeenten.

Provincie Gemeente
Drenthe Westerveld
Flevoland Almere en Lelystad
Friesland Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast Fryslan, Opsterland, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Weststellingwerf
Gelderland Culemborg, Doesburg, Lochem, Oldebroek, Oost Gelre en Tiel
Groningen Groningen
Limburg Beek, Gennep, Kerkrade, Meerssen, Maasgouw, Peel en Maas, Sittard-Geleen, Stein en Weert
Noord-Brabant Eindhoven, Geertruidenberg, Vugt, Roosendaal en Steenbergen
Noord-Holland Beverwijk, Blaricum, Laren, Schagen en Wijdemeren
Overijssel Twenterand en Steenwijkerland
Utrecht Eemnes en Lopik
Zeeland Borsele, Hulst, Kapelle, Schouwen-Duiveland, Sluis, Terneuzen en Tholen
Zuid-Holland Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leiden, Leiderdorp, Maassluis, Nieuwkoop, Noordwijk, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen

Woon je in één van bovengenoemde gemeenten en wil je weten of  je gebruik kunt maken van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur? Zoek je gemeente op via de gemeentechecker en bekijk de spelregels.

Gemeente?

Werkt u bij een gemeente en heeft u ook interesse om aan te haken? Neem dan contact op met een lokale coördinator van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Hij of zij vertelt u er graag alles over! Samen maken we deelnemen aan sport of een cultuur activiteit mogelijk binnen uw gemeente.

Terug naar nieuwsoverzicht