Bestuurslid Wendy van Hal blikt terug op beginperiode Volwassenenfonds: “Dit heeft impact op de hele maatschappij”
Na vier jaar neemt Wendy van Hal afscheid als bestuurslid van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum kijkt ze terug op de eerste jaren van de organisatie. “Het is mooi om te zien dat we van enkele aangesloten gemeenten zijn gegroeid naar meer dan honderd. En dat is belangrijk, want ik heb de afgelopen jaren gezien hoe het meedoen aan sport of cultuur het leven van deelnemers kan veranderen.”
Wendy kwam in het bestuur in februari 2021, een klein jaar na de oprichting. “In het ‘oprichtingsbestuur’ zaten ook mensen vanuit hun functie betrokken waren bij de uitvoering, bijvoorbeeld als directeur van een provinciale sportorganisatie. Om dat zuiver te houden zochten ze nieuwe bestuursleden. Het bouwen aan een nieuwe stichting paste gezien mijn expertise als programmamanager helemaal bij mij, ik had alleen nog geen bestuurservaring. Gelukkig wilde voorzitter Rita van Driel ook juist jongere mensen laten instromen en die bestuurservaring op laten doen.”
Alle hens aan dek
Het vernieuwde bestuur moest flink aan de bak. “We moesten alles opbouwen. Dat deden we samen met het landelijk bureau. Voor een goede backoffice overlegden we met de provinciale sportorganisaties. Hoe zijn zij het best ondersteund om te zorgen dat het geld snel en efficiënt op de juiste plek komt? Ook wilden we snel groeien in het aantal aangesloten gemeenten, zodat zoveel mogelijk volwassenen konden profiteren van het fonds. Dan moet je dus ook contracten opstellen, samenwerkingsovereenkomsten maken en communicatie opzetten. We hebben veel avonden gebrainstormd en gewerkt aan de structuur, en het landelijk bureau heeft kriskras door het land geholpen met lokaal opstarten.”
Kaders scherp hebben
Tegelijkertijd werd een meerjarenplan uitgewerkt, onder verantwoordelijkheid van Wendy. “Het is belangrijk om goed neer te zetten: waarom zijn wij op aarde, wat is ons hoofddoel de komende jaren en wat is de strategie om dat te bereiken. Zo konden we vraagstukken of kansen die zich aandienden langs het meerjarenplan leggen. Bijvoorbeeld of bepaald lokaal aanbod gefinancierd kon worden of de vraag of we een samenwerkingsverband met een bepaalde partij aan wilden gaan. Dan kun je goed afwegen: past dit bij onze strategie? En je kunt periodiek evalueren en kijken waar je moet bijsturen.”
Organisatie uitbreiden
Een van de belangrijke doelstellingen van dat meerjarenplan was samenwerking met honderd gemeenten. “Dat hebben we inmiddels gehaald, dat is heel mooi. En dat was ook meteen een punt waarop we moesten bijsturen. Met honderd gemeenten kon coördinator Tessa Brouwer het uiteraard niet meer alleen bolwerken, er zijn daarom extra mensen aangenomen bij het landelijk bureau. Ik ben trots op hoe we als organisatie zijn meegegroeid met het aantal gemeenten. Je ziet het aan de voorkant niet, maar dat vraagt aan de achterkant het nodige van het landelijk bureau en de provinciale sportorganisaties en de intermediairs.”
Verantwoord doorgroeien
Nu de belangrijkste doelen uit het eerste meerjarenplan zijn gehaald is het tijd voor een nieuwe blik op de toekomst. “We hebben een stevige organisatie neergezet. Daar bouwen we in het meerjarenplan voor de periode 2025 tot en met 2027 op voort. We kiezen bewust voor verantwoorde groei. We willen ons niet blindstaren op cijfers en roepen dat we er nog honderd gemeenten bij willen hebben. We houden rekening met wat er gebeurt in de maatschappij. We proberen goed te laten zien dat aansluiten bij het Volwassenenfonds een gemeente meer oplevert dan een eigen regeling opzetten. In ondersteuning, expertise en communicatiekracht. Tegelijkertijd zien we dat gemeenten voor enorme uitdagingen staan de komende jaren. Met nieuwe en al aangesloten gemeenten kijken we hoe we kunnen blijven zorgen dat we zoveel mogelijk mensen die het nodig hebben helpen.”
Impact laten zien
Tweede belangrijke pijler van het meerjarenplan voor de komende jaren is het laten zien van de impact van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. “Meedoen aan sport en cultuur heeft impact op het leven van mensen, en daarmee op de maatschappij. Je bent fysiek en mentaal gezonder als je sport of aan cultuur doet. En je doet dat sámen. Sport en cultuur kunnen helpen om contact te krijgen met anderen en misschien zo wel naar betaald werk toe te groeien. Het kan er ook aan bijdragen dat we minder zorgkosten hebben.” Met meer dan honderd deelnemende gemeenten is die impact steeds beter in beeld te brengen. “We willen dat met onderzoek gaan aantonen.”
Meedoen kan veel betekenen
Nu het tweede meerjarenplan is vastgesteld en van start gaat, neemt Wendy afscheid van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. “Stoppen was een moeilijke keuze, maar ik wil ook graag vrijwilligerswerk doen voor organisaties waar mijn kinderen bij betrokken zijn. Het Volwassenenfonds blijft in mijn hart en waar ik kan zal ik mensen wijzen op de mogelijkheden. Als je weinig geld hebt, staat je hoofd soms niet naar sport of cultuur. Terwijl meedoen juist veel kan betekenen: dan gaat de rest ook beter. Dus ik hoop dat veel volwassenen zich in dit jubileumjaar aanmelden, dat zou een mooi verjaardagscadeau zijn.”