Home > Nieuws > Wat speelt er bij… het Volwassenenfonds Zuid-Holland?
1 maart 2021

Wat speelt er bij… het Volwassenenfonds Zuid-Holland?

De praktische uitrol van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur wordt gedaan door 11 Provinciale Sport Organisaties (PSO’s) en het landelijk bureau. Vandaag aan het woord: Stefan Hagebeek, coördinator van Zuid-Holland. Lees snel verder!

Belang van sport

Stefan: “Sinds ik klein ben, handbal ik wekelijks bij een handbalvereniging uit Zoetermeer, jarenlang onafgebroken op een vervelende knieblessure en wereldreis na. Tenminste, tot oktober vorig jaar, want vanwege alle coronamaatregelen liggen de competitie en trainingen nu al maanden stil. Zoals natuurlijk zoveel dingen deze tijd: nu even niet, zodat het straks weer kan. Alleen dat ‘even’ begint nu wel steeds langer te duren. Ik mis het spelletje, mijn teamgenoten en de gezelligheid op de club. En heel eerlijk, mijn conditie is ook niet meer wat het geweest is. Tegelijkertijd besef ik me des te meer hoeveel geluk ik heb dat ik al jaren lekker kan sporten. ‘Gewoon’ mee kan doen.”

Wat speelt er?

Als coördinator lees je veel verhalen van kinderen en volwassenen voor wie sport en cultuur niet zo vanzelfsprekend is. Simpelweg omdat er thuis onvoldoende geld is om de contributie of kosten te betalen. In Zuid-Holland leven ruim 200.000 mensen rond het sociaal minimum. Vaak is de oorzaak van de geldproblemen een ingrijpende levensgebeurtenis als een scheiding, overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid na een ongeluk. Of de coronacrisis. De verhalen van ondernemers die zich in de schulden steken om de zaak overeind te houden, lees je nu regelmatig in het nieuws. Voor hen zijn sport en cultuuractiviteiten straks ook niet meer vanzelfsprekend.

Niet meedoen en dus ook niet profiteren, zo zie ik dat. Sport en cultuur zijn namelijk heel belangrijk voor je fysieke, mentale en sociale gezondheid. Gelukkig zien steeds meer mensen en organisaties deze meerwaarde en komt er meer aandacht voor de mensen die hier onvoldoende geld voor hebben. In januari zijn er drie nieuwe gemeenten aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland. Het Volwassenenfonds betaalt de contributie of kosten van sport en cultuuractiviteiten voor volwassenen met een laag inkomen. Zo zetten we ons, in navolging van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, samen in om iedereen de kans te geven om mee te doen. Om te sporten, vrienden te maken, je creativiteit kwijt te kunnen en niet eenzaam te zijn.

-> Bent u betrokken bij het lokale Sportakkoord in uw gemeente? Lees dan vooral verder hoe het fonds van dienst kan zijn.

Lokaal Sportakkoord, als start van het Volwassenfonds

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur geeft invulling aan de pijler ‘inclusief sport en bewegen’ en neemt de financiële drempel van sport en cultuur activiteiten weg. Is dit ook een pijler in uw sportakkoord? Ga dan het gesprek met elkaar en de gemeente aan en onderzoek de mogelijkheden.

Een mooi praktijkvoorbeeld uit Gouda: Veel sportverenigingen uit Gouda zagen dat er voor minima een financiële drempel is om lid te worden. Voor jeugdleden vervalt daarbij op hun 18e verjaardag de Goudse regeling voor sport/cultuur en moeten zij noodgedwongen het lidmaatschap opzeggen. Vanuit sportverenigingen is -in aansluiting op een actie uit het Gouds Sportakkoord en i.s.m. maatschappelijke organisaties- een voorstel gedaan voor een regeling voor volwassen minima. Samenwerken met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur bleek een logische keuze, gezien de werkwijze met intermediairs, de mogelijkheid tot maatwerk per gemeente én de efficiency op het gebied van communicatie en kosten. Per januari 2021 is gemeente Gouda dan ook aangehaakt bij het Volwassenenfonds, in de vorm van een pilot voor 1,5 jaar. Het startschot werd gegeven tijdens een digitale bijeenkomst met vertegenwoordigers vanuit de sport en het maatschappelijk veld. De eerste aanvragen zijn inmiddels binnen!

Kortom: Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur helpt, helpt u mee?

Contact

Meer informatie of vragen? Neem contact op met coördinator Stefan Hagebeek via: zuid-holland@volwassenenfonds.nl 

 

Terug naar nieuwsoverzicht