Home > Nieuws > PRIMEUR: Volwassenenfonds & Jeugdfonds tegelijk actief in een Nederlandse gemeente
10 mei 2023

PRIMEUR: Volwassenenfonds & Jeugdfonds tegelijk actief in een Nederlandse gemeente

Voor het eerst in Nederland haakt een gemeente tegelijk aan bij zowel het Volwassenenfonds Sport & Cultuur als het Jeugdfonds Sport & Cultuur. De gemeente Barneveld maakt op deze wijze sport en cultuur mogelijk voor alle kinderen én volwassenen die zelf minder financiële draagkracht hebben. De beide fondsen zorgen ervoor dat volwassenen en jongeren en kinderen met minder financiële draagkracht kunnen sporten bij een vereniging of een culturele activiteit kunnen doen. De fondsen betalen de contributie of het lesgeld.

Over het Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland heeft geen geld voor sport of een culturele hobby. Om dit voor hen toch mogelijk te maken is het Volwassenenfonds in het leven geroepen. Het Volwassenenfonds heeft als visie: een inclusieve samenleving waarin iedereen profiteert van de kracht van sport & cultuur. Onze missie is het wegnemen van financiële drempels tot sport & cultuur bij volwassenen die rond het bestaansminimum leven.

Het Volwassenenfonds is in 2020 opgericht, een initiatief ontstaan uit én met de steun van de landelijke Alliantie: ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is er trots op dat we inmiddels in 63 aangehaakte gemeenten de financiële drempels tot deelname aan sport en cultuur hebben kunnen wegnemen bij volwassenen die leven rond het bestaansminimum. Samen met gemeenten en partners maken we dit mogelijk.

Deelnemen aan sport of cultuur / aanvragen

Ouders en volwassenen kunnen een intermediair benaderen om een aanvraag in te dienen voor deelname aan sport of cultuur. Intermediairs zijn bijvoorbeeld: een maatschappelijk werker, buurtsportcoach, cultuurcoach, schuldhulpverlener, een leerkracht van school, of een (jeugd)hulpverlener. Het Volwassenenfonds is alleen beschikbaar in de aangehaakte gemeenten. Kijk op de Gemeentechecker om te kijken of je gebruik kunt maken van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

Gemeente aanmelden

Heeft u als gemeente interesse om aan te sluiten bij het Volwassenenfonds? Om zo ook in uw gemeente sport en cultuur mogelijk te maken voor mensen die leven rond het bestaansminimum? Of wilt u meer informatie over het Volwassenenfonds Sport & Cultuur? Ga naar onze website www.volwassenenfonds.nl.

Bekijk hier de factsheet over het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

Terug naar nieuwsoverzicht