Home > Nieuws > Koert Thalen: “Sport en cultuur zorgen voor rust en ontspanning.”
15 september 2020

Koert Thalen: “Sport en cultuur zorgen voor rust en ontspanning.”

Koert Thalen is aanspreekpunt voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in de provincie Drenthe. Hij vertelt ons over zijn werk voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ook praten we over de rol van het coronavirus. Lees snel verder!

Combinatie Jeugdfonds en Volwassenenfonds

“Hallo, ik ben Koert Thalen en ik ben actief als coördinator van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur (VF) voor de provincie Drenthe. Daarnaast ben ik ook coördinator voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe. Elke ochtend controleer ik het e-mailaccount van het VF om te zien of er nog aanvragen van de gemeente Westerveld ontvangen zijn. De gemeente Westerveld is de 1e deelnemer in onze provincie en daardoor heb ik veel contact met onze tussenpersoon bij de gemeente. Daarnaast werk ik ook voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze werkzaamheden zijn prima te combineren; mijn netwerk van het Jeugdfonds kan ik probleemloos benaderen voor het Volwassenenfonds.”

Corona-crisis

Hij vertelt hoe de samenwerking tussen het VF en de gemeente verliep: “De eerste afspraken waren al gemaakt, maar door het corona-virus nog even opgeschoven naar het najaar. Vaak onthouden ouders (van kinderen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur) zichzelf deelname aan voor sport- of culturele activiteiten, omdat zij daar geen geld voor hebben. De manier van betalen en de contacten met dienstverleners die betrokken zijn hebben zich al bewezen bij het Jeugdfonds, dus dat hoef ik niet meer aan de volwassenen uit te leggen. Dat maakt het makkelijker. Verschillende gemeentes hebben enthousiast gereageerd op de komst van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Ik ga mijn best doen om in 2020 nog minimaal één gemeente te laten aanhaken!”

De crisis heeft ook effect op het aanhaken van gemeenten, legt Koert uit: “Het was al spannend v.w.b. de financiële situatie bij meerdere gemeentes in Drenthe en door het coronavirus werd het er niet beter op. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat ‘voorzichtigheid’ op veel plaatsen bovenaan in het vaandel staat en men nu geen nieuwe procedures of werkwijzes invoert.”

Positieve geluiden

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden: “Deelnemers zijn erg blij dat zij nu, net als hun kinderen, kunnen deelnemen aan sport of een creatieve activiteit. Sport en bewegen of cultureel bezig zijn helpt bij het maken van sociale contacten. Los van het feit dat het erg gezond is voor lichaam en geest.”

Ontspannen door beweging

Koert gaat verder: “Als er geen geld is voor sport of cultuur zal een volwassene bij veel geldzaken vaak moeilijke beslissingen moeten nemen. Kan het wel of kan het niet? Dit zorgt voor stress en spanning. En júist dan zorgen sport of cultuur voor de nodige rust en ontspanning.”

Meedoen?

Woon je in de gemeente Westerveld? Lees hier de spelregels en kijk of je ook aan de slag kunt met sport of cultuur. Woon je ergens anders? Ontdek of jouw gemeente al is aangehaakt met de handige gemeentechecker op de website.

Volg ons ook op social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

 

Terug naar nieuwsoverzicht