Home > Nieuws > Cultuurcoach Jacintha Blom: “Als iedereen iets kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt, krijgen we een leukere maatschappij.”
2 november 2020

Cultuurcoach Jacintha Blom: “Als iedereen iets kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt, krijgen we een leukere maatschappij.”

Jacintha Blom is al 10 jaar actief als Cultuurcoach in Enschede. Haar grootste doel is kennis brengen in het brede cultuurveld, ook omdat veel mensen niet weten hoe breed het aanbod eigenlijk wel niet is. Lees snel verder!

Deskundigheidsbevordering

Jacintha (40 jaar) werkt als Cultuurcoach ter ondersteuning van het amateurkunstveld. Ze licht toe wat deze rol precies inhoudt: “Ik heb geen verstand van dansen of zingen in een koor, dus daar hebben verenigingen en organisaties mij niet bij nodig. Maar ik kan wel helpen met alles wat erbij komt kijken om een organisatie sterker te maken, denk aan subsidies, PR, optredens, een persbericht schrijven etc. Mijn rol is faciliterend: ondersteunen, netwerken en deskundigheid bevorderen.”

Ze vervolgt: “Dat sterker worden is een belangrijke randvoorwaarde naast bijvoorbeeld zingen en muziek maken. Want je wilt als vereniging over 10 jaar ook nog bestaan. Daarvoor moet je kennis hebben over bijvoorbeeld ledenwerving en –behoud en het aanvragen van subsidie. Er moet maar toevallig iemand bij de vereniging zitten die verstand van zaken én de tijd heeft om dingen op te pakken. Veelal wordt dit gedaan door vrijwilligers, die alles naast hun dagelijkse werk doen. Een kracht en een zwakte tegelijk.”

Cultuur in corona-tijd

Stoppen mensen nu met culturele activiteiten? Jacintha reageert: “Dit is zeker een spannende periode. In het begin van de coronacrisis lag alles stil, op dit moment (half oktober 2020) mogen de verenigingen weer repeteren. Maar ik adviseer hen om heel goed na te denken of ze dit willen. Veel van hen stoppen dan ook tijdelijk met repeteren. Gelukkig zijn er tot nu toe heel weinig verenigingen die er door de coronacrisis helemaal mee ophouden.”

“Voor sommige leden van een vereniging is thuiszitten een grote reden voor eenzaamheid, zeker als samenkomen hun enige wekelijkse uitje is. Gelukkig houden de leden elkaar goed in de gaten en bellen ze regelmatig. Veel verenigen zijn daar sterk in; leden bij elkaar houden en een vinger aan de pols houden. Ze zijn echt het cement van de samenleving. Het gevaar in deze periode is dat het voor sommige, oudere mensen het laatste zetje is om definitief af te haken. Bijvoorbeeld als hun stem toch al achteruitgaat.”

Wat is cultuur?

Koren blijken populair in Enschede, vertelt Jacintha: “In de gemeente Enschede zijn 150 verenigingen actief, waaronder meer dan 50 koren, voor jong en oud. Dat is veel, op een stad van 160.00 inwoners. Ook op het gebied van muziek, dans, theater, beeldend, fotografie en video zijn er verenigingen. Eigenlijk is er van alles wat te vinden in Enschede.”

Ze vervolgt: “Ik houd me ook bezig met het imago dat cultuur heeft. Er is bijvoorbeeld een grote groep die denkt dat cultuur niks voor hen is, dat het iets elitairs is. Dit beeld zie ik vaker bij mensen met een kleine portemonnee. Om die reden heb ik de afgelopen jaren  gesprekken gevoerd en mensen gevraagd waar ze aan denken bij het woord ‘cultuur’. Het antwoord was dan bijvoorbeeld kunst, opera en saai. Maar muziek luisteren, de tatoeage op hun arm, de buurman die muziek maakt of 30.000 man die samen zingt voor een wedstrijd van FC Twente zijn ook allemaal vormen van kunst en cultuur.”

Leukere maatschappij

Jacintha: “Ik ben ervan overtuigd dat iets doen wat je leuk vindt en waar je je goed bij voelt, heel gezond is. Daar zou iedereen de tijd en middelen voor moeten hebben. Maar als je nooit in aanraking bent geweest met verschillende dingen, weet je ook niet wat je passie is. Een mooi voorbeeld was een theater evenement op straat dat we organiseerden, waarbij een moeder met haar kind langsliep. Haar kind vond het geweldig en was er niet weg te slaan. Achteraf vroeg de moeder of er een theatervereniging bestond waar ze misschien bij kon.”

Ze gaat verder: “Om die reden laten we graag zien dat er zoveel leuks is te doen op cultureel gebied. Het maakt niet uit waar je woont, in de stad is er altijd iets te vinden. Voor kinderen bestaat Sjors Sportief & Creatief, een website waar mensen, binnen hun gemeente, kunnen zoeken naar activiteiten voor kinderen. Ik zou het fantastisch vinden als er ook zoiets voor volwassenen zou komen! Als iedereen iets kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt, krijgen we een betere, leukere én gezelligere maatschappij. Mensen moeten alleen wel de kans krijgen om dingen uit te proberen.”

Meer informatie over het werk van Jacintha en haar collega vind je op: www.cultuurinenschede.nl.

Meedoen?

Ontdek of jouw gemeente al is aangehaakt met de handige gemeentechecker op de website. Volg ons ook op social media en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Terug naar nieuwsoverzicht