Home > Nieuws > Coördinator Stefan Hagebeek: “Ik moedig gemeenten aan het VF integraal te benaderen.”
15 juni 2020

Coördinator Stefan Hagebeek: “Ik moedig gemeenten aan het VF integraal te benaderen.”

Stefan Hagebeek is vanuit Team Sportservice Zuid-Holland actief als coördinator van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in de provincie Zuid-Holland. In 2019 is hij gestart met het draaien van pilots in de eerste deelnemende gemeenten.

Samenwerken

“Als coördinator is het belangrijkste doel van mijn werk om zo veel mogelijk volwassenen met een laag inkomen mee te laten doen aan sport- en culturele activiteiten. Het Volwassenenfonds kan dat niet alleen. We werken hiervoor samen met gemeenten, organisaties uit het sociale domein en sport- en cultuuraanbieders. Ik zet mij in om de samenwerkingen met deze partners uit te breiden en iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen. Geen dag is hetzelfde en dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend!”

Integrale benadering

“Gemeenten zijn enthousiast over de werkwijze en het doel van het Volwassenfonds Sport & Cultuur. Alleen de doelgroep is in sommige gemeenten erg groot en dat doet een fors beroep op de benodigde middelen. Ik probeer gemeenten zo goed mogelijk te helpen door een reële inschatting te maken. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan stel ik alternatieven voor. Bijvoorbeeld door klein te starten met alleen jongvolwassenen tot 27 jaar, personen met een beperking of alleen in te zetten op zwemles voor volwassenen.”

Stefan vervolgt: “Daarnaast moedig ik gemeenten aan om het Volwassenenfonds integraal te benaderen. Sport, cultuur, armoede, participatie en gezondheid: er zijn ontzettend veel domeinen waar deelnemen aan sport en cultuur aan bij kan dragen.”

Zwemles voor volwassenen

“In veel gemeenten bieden we iets wat er voorheen niet was. Nieuwe mogelijkheden voor de doelgroep. Zo was het voor een grote groep statushouders ineens mogelijk om zwemles te volgen. Alleen zwemles voor volwassenen werd beperkt aangeboden in het zwembad, waardoor niet iedereen kon starten. Samen met het zwembad zijn we gaan kijken naar een extra zwemles-moment voor volwassenen. Dit is uiteindelijk gelukt.”

Over het belang van het halen van een zwemdiploma: “Ik hoop dat we op het gebied van zwemles ook echt iets kunnen gaan betekenen voor volwassenen die nooit hun zwemdiploma hebben gehaald. In het waterrijke Nederland zijn er nog steeds heel veel mensen die niet kunnen zwemmen. Er heerst veel schaamte rond het deelnemen aan zwemles. Als meer volwassenen de mogelijkheid krijgen om zwemles te volgen en hier gebruik van kunnen maken, hoop ik dat we dit taboe doorbreken.”

Leuk én gezond

“Toen we net opgestartte in de eerste gemeenten kregen we veel positieve reacties. Bijvoorbeeld van mensen die al heel lang niet meer hun favoriete sport hadden beoefend, omdat er thuis onvoldoende geld was. En professionals gaven aan dat er, in de begeleiding van volwassenen naar een gezonde leefstijl, ook een drempel wegviel.”

Zelf sport hij ook: “Ik sport al mijn hele leven bij een handbalvereniging. Naast dat ik het sporten erg leuk vind en het goed is voor mijn gezondheid, is het sociale component van sport voor mij heel belangrijk. Een groot deel van mijn vrienden heb ik leren kennen op de sportvereniging. Als je geen baan hebt en daardoor ook geen geld om deel te nemen aan sport- en cultuuractiviteiten, dan mis je twee hele belangrijke, sociale ontmoetingsplekken. Je wereld wordt klein en eenzaamheid ligt op de loer. Hoe langer je je in zo’n situatie bevindt, hoe lastiger het is om hier uit te komen. Ik ben er van overtuigd dat deelnemen aan sport en cultuur je sociale netwerk én kansen vergroot!”

Neem contact op met een coördinator bij jou in de buurt voor meer informatie over het Volwassenenfonds.

Terug naar nieuwsoverzicht