Home > Nieuws > Chantal Mentink: “De eerste ingediende én goedgekeurde aanvraag is een feit!”
7 juli 2020

Chantal Mentink: “De eerste ingediende én goedgekeurde aanvraag is een feit!”

Chantal Mentink, coördinator van het Volwassenenfonds Limburg, is nog niet zolang geleden van start gegaan met het uitrollen van het fonds in de provincie. Maar inmiddels is de eerste gemeente aangehaakt én is de eerste aanvraag een feit. Tijd om bij te praten!

Iedereen kan meedoen

“In Limburg zijn we nog niet zo lang geleden van start gegaan met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur”, vertelt Chantal. “Op dit moment ben ik voornamelijk bezig met het informeren en enthousiasmeren van de Limburgse gemeenten. Mijn grootste uitdaging is dan ook om de gemeenten in te laten zien waarom het zo ontzettend belangrijk is dat iedereen gewoon mee kan doen én wat het fonds hierin kan betekenen. De eerste gemeente, de gemeente Meerssen, is over de streep en aangehaakt bij het fonds. Ondanks dat we in deze gemeente pas per 1 juli van start gingen, was de eerste ingediende én goedgekeurde aanvraag al eerder een feit. En daar doe je het allemaal voor!”

Ze vervolgt: “Ik zorg ervoor dat zoveel mogelijk Limburgers geïnformeerd worden over het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Door mijn werkzaamheden voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Limburg heb ik een aardig netwerk, waarin ik het Volwassenenfonds Sport & Cultuur onder de aandacht kan brengen. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk relaties en intermediairs te betrekken. Wat ik merk is dat er enthousiast gereageerd wordt op de komst van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Men vindt het (terecht) belangrijk dat iedereen kan sporten of creatief bezig kan zijn. Er zijn ontzettend veel mensen die om financiële redenen niet deelnemen aan hun favoriete activiteit, waardoor ze in een (sociaal) isolement raken. En dit is natuurlijk erg triest.”

Betrokkenheid

De steun en betrokkenheid van de gemeente is hard nodig, legt ze uit: “Toen er vanuit het landelijke fonds geïnformeerd werd of wij, vanuit het Huis voor de Sport, zorg wilde dragen voor een Volwassenenfonds Sport & Cultuur in Limburg waren we direct enthousiast. Maar we realiseerden ons ook dat enkel enthousiasme niet genoeg was om te kunnen starten. We hebben de steun en betrokkenheid van de Limburgse gemeenten hier hard bij nodig. Om die reden hebben we in maart jl. een eerste informatiebijeenkomst georganiseerd, waarvoor we alle Limburgse gemeenten en een relatie vanuit de Provincie Limburg hebben uitgenodigd. Het was fantastisch om te zien hoeveel belangstelling er was! Samen hebben we gebrainstormd over een plan van aanpak en de mogelijkheden.

Chantal: “Na deze bijeenkomst ben ik de Limburgse gemeenten blijven updaten via e-mail. Ondanks de Coronacrisis, haakte de eerste Limburgse gemeente aan bij het fonds. Onze samenwerking verloopt heel soepel. In overleg met de beleidsmedewerker heb ik een vergoedingsregeling opgesteld voor inwoners uit de gemeente Meerssen. Omdat uit onderzoek is gebleken dat mensen uit onze doelgroep vaak laaggeletterd zijn, mogen we voor inwoners van de gemeente Meerssen zelfs een abonnement bij de plaatselijke bibliotheek vergoeden. Dit is natuurlijk fantastisch!”

Uitdaging en ontzorgen

Op de vraag welke uitdagingen ze tegenkomt, antwoordt ze: “De grootste uitdaging is om gemeenten ervan te overtuigen dat ze volledig ontzorgd worden als ze aanhaken bij het Volwassenenfonds. Wij dragen de zorg van A tot Z. Mijn streven is ervoor te zorgen dat alles in de eerste, aangehaakte gemeente vlekkeloos en soepel verloopt, waardoor ook andere gemeenten hopelijk snel zullen aanhaken. Alleen samen zorgen we ervoor dat alle Limburgers mee kunnen doen aan sport en cultuur!”

Positieve geluiden

“We ontvangen mooie, positieve reacties van intermediairs, maar ook van cultuurinstellingen en sportverenigingen. Men is blij dat er naast het Jeugdfonds Sport & Cultuur nu ook een Volwassenenfonds is. Doordat deze fondsen er zijn, kan iedereen -van 4 tot 100 jaar- gewoon meedoen met sport en cultuur. En dat bericht wordt zeer positief ontvangen.”

Over het belang van sport: “Ik vind het belangrijk dat iedereen iets kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Of het nu gaat om voetballen, fitnessen, wandelen met een wandelclub of een creatieve/culturele activiteit. Het gaat erom dat iedereen mee kan doen en kan deelnemen aan iets waar hij of zij energie van krijgt. Hierdoor krijgt men een sterk sociaal netwerk en een groeiend zelfvertrouwen.”

Meedoen?

Ontdek of jouw gemeente al is aangehaakt met de handige gemeentechecker op de website. Volg ons ook op social media en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

 

Terug naar nieuwsoverzicht