Home > Nieuws > Buurtsportcoach Mieke Hansen-Hilhorst: “Hoe langer je beweegt, hoe langer je vitaal blijft!”
5 oktober 2020

Buurtsportcoach Mieke Hansen-Hilhorst: “Hoe langer je beweegt, hoe langer je vitaal blijft!”

Mieke Hansen-Hilhorst is actief als buurtsportcoach in de gemeente Bunnik, waar ze zich voornamelijk richt op verbinding, preventie en de doelgroep ouderen. Lees alles over de gezonde Traktatie-cup, valpreventie en Balkon Bewegen.

Signaleren en drempels wegnemen

Mieke Hansen-Hilhorst (26 jaar) werkt als buurtsportcoach bij Bunnik Beweegt in de gemeente Bunnik, ze legt uit wat die rol inhoudt: “Vaak wordt er lesgegeven of worden er activiteiten georganiseerd, maar in Bunnik hebben we ervoor gekozen om vooral verbindend bezig te zijn en te kijken naar de behoefte van de inwoners zelf. We ondersteunen en proberen vooral de omgeving zo gezond mogelijk te maken. Zo sluiten we bijvoorbeeld een convenant en werken we veel samen met scholen, bedrijven en zorgverleners. Wij hebben daarin een signalerende rol en zorgen ervoor dat mensen met een beperking, weinig geld en ouderen geen drempels ervaren om mee te doen aan sport.”

Praktijkvoorbeelden

Mieke vervolgt: “Ouderenval-preventie bijvoorbeeld, voor mensen van 45+ waar de eerste tekenen van instabiliteit beginnen te komen. Alle facetten van valpreventie worden gecheckt, denk aan een oog-, gehoor- en voedingscheck. Ook bezoeken we verenigingen en proberen we de omgeving daar zo gezond mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door ze te wijzen op een watertappunt met gratis water, een sportkantine met gezonde broodjes en de intentie om voor vijf uur geen alcohol te schenken. Op basisscholen konden ouders een Traktatie-cup winnen. Op die manier proberen we ze te stimuleren om traktaties zo gezond mogelijk te maken.”

Verbindende rol

We vervullen vooral een verbindende rol, zegt Mieke: “En vanuit deze rol ontstaan er verschillende activiteiten. Mensen die kampen met overgewicht en worden doorgestuurd door de huisarts, wijzen we bijvoorbeeld op projecten. Dit soort beweeg- en voedingsprogramma’s worden vergoed vanuit de basisverzekering. Een tijd geleden kwam de vraag: Zijn er ook wandelgroepjes in de gemeente? Als reactie daarop doen wij vervolgens een oproep, waarop 11 wandelcoaches zich aanmeldde. Inmiddels zijn er zeven wandelgroepjes actief in de gemeente. Ook heb ik, tijdens de coronacrisis, Balkon Bewegen opgezet. Een grote box mee en alle ouderen konden vanaf hun tuin of balkon lekker meedoen.”

“Walking hockey is een ander mooi voorbeeld”, gaat ze verder, “Bunnik is de eerste walking hockey groep in Nederland. Veel ouderen hebben vroeger gehockeyd en misten de sport. Omdat ze wandelend spelen, kan iedereen goed meedoen. Als buurtsportcoaches merken we die behoefte op en vervolgens starten we het project.”

Driehoek fysiek, mentaal en sociaal

Alles beïnvloed elkaar, aldus Mieke: “Door buiten te zijn, andere mensen te spreken en uit de comfortzone te stappen, gaan mensen zich beter voelen. De driehoek fysiek, mentaal en sociaal wordt vervuld. Mijn werk voor Gelukkig en Vitaal Bunnik sluit daar perfect op aan. We hebben veel positieve reacties gehad op onze activiteiten, zeker in deze tijd dat mensen echt aan huis gekluisterd zijn en eenzaamheid op de loer ligt.”

“Waarom iedereen mee zou moeten kunnen doen aan sport? Als iedereen meedoet, mensen met beperkingen en ouderen, dan wordt ieders kracht alleen maar versterkt. Mensen houden vanzelf rekening met iemand als deze minder zicht heeft of doof is; niemand hoeft te vereenzamen. Mijn tip is om een activiteit te zoeken die bij je past en wees vooral open over je eventuele beperkingen, zodat het bespreekbaar wordt en mensen er rekening mee kunnen houden. Bewegen doet iets met je, sociaal én mentaal. Mensen krijgen echt zin om te bewegen en hoe langer je beweegt, hoe langer je vitaal blijft. Een win-win situatie, lijkt mij!”

Meedoen?

Ontdek of jouw gemeente al is aangehaakt met de handige gemeentechecker op de website. Volg ons ook op social media en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Terug naar nieuwsoverzicht