Home > Nieuws > Wat speelt er bij Volwassenenfonds Zeeland?
23 december 2021

Wat speelt er bij Volwassenenfonds Zeeland?

Wist u dat…? Ruim 25.000 volwassenen van Zeeland niet deel kunnen nemen aan sport- of cultuuractiviteiten vanwege gebrek aan financiële middelen? ‘Dit zijn 25.000 mensen teveel’ vertelt Rianne Schröder, coördinator Volwassenenfonds Sport & Cultuur Zeeland. ‘Iedereen zou moeten profiteren van de kracht van sport & cultuur.’ Rianne legt in deze blog uit hoe de uitrol van het fonds in de provincie Zeeland verloopt.

Eerste stappen

In navolging van het succesvolle Jeugdfonds Sport & Cultuur zet SportZeeland met haar partners zich nu ook in voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. In 2020 zijn de eerste stappen gezet om de Zeeuwse gemeenten te informeren over het fonds, maar toen brak corona uit. De sport- en cultuuraanbieders moesten een lange tijd hun deuren sluiten en ook voor gemeenten was dit een onzekere tijd. Grote beslissingen, zoals het aansluiten bij het Volwassenenfonds, lieten daarom nog even op zich wachten.

Gemeenten overtuigd

‘Doordat het fonds stap voor stap meer bekendheid kreeg in Nederland, en dus ook in Zeeland, ontving ik regelmatig berichten van inwoners dat ze graag via het fonds zouden willen deelnemen aan een sport- of cultuuractiviteit. Het liefst wil je dan zo snel mogelijk helpen door ze door te sturen naar de juiste intermediair. Maar omdat er nog geen gemeente was aangesloten, was dit helaas op dat moment nog niet mogelijk. Tijd om actie te ondernemen en de gemeenten nogmaals te overtuigen om deel te nemen aan het fonds. En met succes!’

Intentieverklaring

Op 28 september 2021 hebben 7 van de 13 Zeeuwse gemeenten, op initiatief van de provincie Zeeland en SportZeeland, een intentieverklaring ondertekend. Inmiddels zijn de gemeenten Kapelle en Borsele aangesloten. ‘Door de aansluiting van 2 gemeenten zien we dat ook de andere gemeenten vaart gaan maken om aan te sluiten. Het balletje begint te rollen’, vertelt Rianne. ‘Het ziet er positief uit dat in 2022 de overige Zeeuwse gemeenten zullen volgen. We hopen zo snel mogelijk dat alle Zeeuwse inwoners die leven rond het bestaansminimum de kracht van sport & cultuur kunnen gaan (en blijven) ervaren.’

Gemeente?

Bent u een gemeente en heeft u interesse om aan te haken bij het Volwassenenfonds? Neem contact op met een lokale coördinator van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Hij of zij vertelt u er graag alles over. Samen maken we deelnemen aan sport of een creatieve activiteit mogelijk binnen uw gemeente!

Terug naar nieuwsoverzicht